Rovasti Alpo Hukan muistokirjoitus

Suomen Lähetysseuran eläkkeellä ollut lähetysjohtaja, rovasti Alpo Hukka menehtyi

4.päivänä heinäkuuta 2016 Helsingissä. Hänet kutsuttiin kirkkauteen korkeassa iässä, sillä Alpo Hukka olisi tämän vuoden syyskuulla saavuttanut sadan vuoden iän.

Alpo Hukka syntyi veturinkuljettaja Tauno Hukan ja vaimonsa Anna os. Pärnäsen perheeseen 22.syyskuuta 1916 Sortavalan maalaiskunnassa. Tultuaan ylioppilaaksi 1935 Sortavalan Lyseosta Alpo Hukka opiskeli teologiaa Helsingin Yliopistossa ja Kesäkuulla 1939 hänet vihittiin papiksi Viipurissa. Sotavuosina 1939 -1944 Hukka toimi sotilaspastorina rintamalla. Rautatieläisten Kristillisen Yhdistyksen sihteerinä hän toimi 1939 -1945, järjestäen hengellisiä tilaisuuksia eri puolilla rataverkkoa. Lisäksi hän keskittyi erityisesti RKY:n jäsenjulkaisun ”Siipipyörä”-lehden toimittamiseen.  Alpo Hukka kertoi lapsuudenkotinsa olleen lähetyshenkinen koti, ja sieltä saadut virikkeet vaikuttivat hänessä kautta koko pitkän elämän.  

Sotavuosien jälkeen Alpo Hukka lähetettiin Leena-puolisona kanssa lähetystyöhön Ambomaalle, nykyisen Namibian alueelle. Alpo Hukka noudatti Herralta saatua lähetyskutsua yhdessä Leena-vaimonsa kanssa Afrikan taivaan alla. Alpo Hukka sai kehittää nuoren kirkon työtä ja kouluttaa tulevia pappeja 1946-1952 sekä toisena työkautena 1954-1963. Hän oli ambokirkon ensimmäinen johtaja ja Ambo-Kavangon kirkon kirkkohallituksen jäsen 1949-1963. Suomen Lähetysseuran lähetysjohtajana rovasti Hukka työskenteli 1967-1981. V. 1981 hän jäi eläkkeelle. RKY:n Helsingin piirin kokouksissa 1980-luvulta alkaen rovasti Alpo Hukka oli toivottu puhujavieras. Hän oli monipuolisesti lahjakas mies, jonka kanssa oli jännittävää ja rikastuttavaa keskustella. Hänen koko olemuksensa henki iloa ja rauhaa, jonka Herra voi omillensa lahjoittaa. Saamme kiittää Herraa Alpo-ystävästä, jonka elämäntyö opasti monia pelastukseen ja parannuksen tekoon, kohti sitä todellisuutta, jonka kotina on Jumalan valtakunta.

                                                                                           Unto Martikainen, Joensuu.